Je kent het wel: je typt iets in op Google en krijgt direct een kort en helder antwoord bovenaan de pagina. Lekker makkelijk, toch? Zeker. Maar als je een eigen bedrijf hebt, met een website, verandert dit de spelregels. Want je krijgt nu niet een link naar een pagina met waarschijnlijk het antwoord op je vraag, maar direct het antwoord te zien. Daarnaast heb je tegenwoordig ook nog tools als ChatGPT, die ook gewoon antwoord geven, zónder dat je überhaupt Google opent. Wat betekent dat voor jouw online zichtbaarheid en websitebezoekers?
Google geeft vaker zélf het antwoord, minder verkeer naar je site
Google gebruikt nu kunstmatige intelligentie (AI) om zoekresultaten te verbeteren. Je krijgt in plaats van alleen maar linkjes soms direct een kant-en-klaar antwoord bovenaan. Dit noemen we AI Overviews. Superhandig voor gebruikers, maar het betekent wél dat mensen minder vaak doorklikken naar websites.
En dan is er ook nog de nieuwe AI Mode, waarmee je als gebruiker een soort chatgesprek voert met Google. Je stelt een vraag en krijgt een persoonlijk antwoord van AI. Vaak zó goed dat een site bezoeken niet eens meer nodig is.
Als Google alles al voor jouw klant samenvat, klikt die klant minder snel door naar jouw website. Bedrijven zien dat hun bezoekersaantallen dalen. Soms een beetje, soms flink. Vooral als je veel uitleg geeft op je site, zoals via blogs of kennisartikelen.
Voor jou als ondernemer betekent dat: minder zichtbaarheid, en dus minder kansen om klanten te overtuigen of te laten kennismaken met wat je doet.
En dan komt ChatGPT ook nog om de hoek kijken
Misschien heb je het zelf ook al wel gemerkt: voor sommige vragen gebruik je liever ChatGPT dan Google. Gewoon, omdat je dan meteen antwoord krijgt en je hoeft niet eerst door tien websites te klikken.
Dat is geen gekke gedachte. Veel mensen doen dat. ChatGPT wordt steeds vaker gebruikt voor vragen als “wat is X?”, “hoe werkt Y?”, of “geef me 3 ideeën voor…”.
Maar Google is nog steeds gigantisch. Op dit moment verwerkt Google elke dag zo’n 14 miljard zoekopdrachten – goed voor ongeveer 90% van de wereldwijde zoekmarkt, oftewel tussen de 3 en 4 biljoen zoekopdrachten per jaar. ChatGPT? Die zit op ongeveer 1% van de markt. Bing met Copilot zit rond de 3 à 4%. Samen zijn AI-tools dus goed voor tientallen miljarden zoekopdrachten per jaar, een flink aantal, maar nog steeds maar een klein deel van het totaal.
Google blijft voorlopig de grootste speler, maar er komt wel degelijk beweging in het zoeklandschap.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
Het korte antwoord: je moet nog beter gaan nadenken over hoe je jouw informatie aanbiedt. Mensen (én AI) moeten snel snappen wat je doet, voor wie, en waarom ze voor jou moeten kiezen.
Hier zijn een paar tips:
- Beantwoord vragen direct op je site. Bijvoorbeeld: “Wat kost een tegelzetter?”, “Hoe help je bij stress?”, “Wat is SEO?”. Korte, duidelijke antwoorden maken je site bruikbaar én vindbaar.
- Laat zien wie je bent. AI is slim, maar jij bent uniek. Vertel persoonlijke verhalen, laat zien wat je klanten zeggen, deel een voorbeeld uit je werk.
- Zorg dat je site goed in elkaar zit. Denk aan snelheid, mobiele vriendelijkheid, duidelijke teksten. Geen poespas, gewoon helder en makkelijk navigeerbaar.
- Denk aan beide werelden: Google én AI. Schrijf zo dat je gevonden wordt in Google, maar ook dat AI-tools zoals ChatGPT jouw antwoorden kunnen gebruiken. Dat betekent dat je helder, gestructureerd en inhoudelijk sterke teksten moet hebben.
Bonus: wil je écht een stapje slimmer zijn? Denk dan aan structured data
Oké, nu even iets meer technische achtergrond. Maar geloof ons, dit is belangrijk.
Je kunt op je website prima vragen en antwoorden schrijven (“Wat kost een website?”, “Hoe lang duurt een project?”), maar je kunt ze ook technisch beschikbaar maken voor Google via iets wat heet: structured data.
Denk aan het markeren van content op je website zodat zoekmachines precies snappen: “Hé, dit is een vraag, en dit is het antwoord!” Gebruik je structured data goed, bijvoorbeeld met FAQ-schema’s. Dan kan Google je content zelfs direct tonen in de zoekresultaten. Niet als link, maar als kant-en-klare snippet. Extra zichtbaarheid, zonder dat iemand hoeft te klikken. En ja, dat helpt je enorm als je boven de rest wilt uitsteken.
Maar let op: het gaat hier dus niet alleen om hoe je schrijft, maar óók hoe je website in elkaar zit. En daar komt een stukje technische kennis bij kijken.
Geen stress – dat regelen wij
Snap je nu waarom AI en Google samen niet alleen voor een nieuwe uitdaging zorgen, maar ook voor kansen?
Het mooie is: je hoeft dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Bij Pixelsz helpen we je niet alleen met goede teksten of een frisse website, maar ook met het slim toepassen van structured data, FAQ-blokken in je code en andere technische SEO-dingen die jou helpen beter gevonden te worden.
Ben je serieus over jouw online zichtbaarheid? Laat ons dan met je meekijken. Dan zorgen wij dat jouw site straks niet alleen mooi is, maar ook slim én vindbaar. In Google én AI.