Wil je een website, dan heb je een Uniform Resource Locator nodig. Een wat? De Uniform Resource Locator, beter bekend als url, is een naam die verwijst naar een bepaalde databron. De meeste url’s verwijzen naar een webpagina op het internet, maar dit kan bijvoorbeeld ook naar:
- Een bestand op een server (bijvoorbeeld een PDF download of afbeelding)
- Een database
- Of een e-mailbestemming
Hoe is een url opgebouwd?
Een url is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het begint altijd met het protocol. Dit kan HTTP of HTTPS zijn. HTTPS is het beveiligde protocol en levert ook een slotje op in de adresbalk. Achter het protocol volgt de domeinnaam. Dit is vaak de bedrijfsnaam en moet unieke zijn. Een domeinnaam wordt altijd afgesloten met een extensie zoals .nl of .com. Maar tegenwoordig is het mogelijk om te kiezen uit heel veel verschillende varianten. Zo heb je voor Friesland .fr, Europa .eu en voor webshops .shop.
Na de domeinnaam kan een filename of paginanaam volgen, maar het is ook mogelijk om hier een subdirectory tussen te zetten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld alle blogs apart wil weergeven. Je kan de naam van deze submap ook weer inzetten voor je SEO door er een zoekwoord in te gebruiken.
Tot slot wordt de filename of paginanaam weergegeven. Dit leidt naar een bestand of pagina op je website.
- Het protocol
- Domeinnaam
- Subdirectory (optioneel, als het kan deze zo min mogelijk gebruiken)
- Filename of paginanaam
Het protocol in de url
Hypertext Transfer Protocol Secure is de uitbreiding op het HTTP- protocol. Deze heeft als doel om de uitwisseling van gegevens veilig te maken voor de gebruiker. Zo worden bij een site met HTTPS de gegevens versleuteld waardoor een kwaadwillende onmogelijk om de informatie te bemachtigen. Een site met een HTTPS-protocol heeft hiervoor een SSL certificaat nodig.
Een HTTPS verbinding is verplicht voor webshops in verband met het versturen van persoonsgegevens zoals naam en adres, maar ook bankgegevens.
Voor veel andere sites is het ook aan te raden een SSL certificaat te nemen. Niet alleen voor de veiligheid van gegevens, maar ook om het vertrouwen van een webbezoeker te krijgen.
Heb je vragen over HTTPS en het SSL certificaat? Stel je vraag gerust aan de mannen van Pixelsz!
Domeinnaam registreren
Ben je nog niet in het bezit van een eigen domeinnaam, dan is het zaak die vast te gaan leggen. Je kan dit ook door de mannen van Pixelsz laten doen.
Het kiezen van een goede domeinnaam is erg belangrijk. Hier een aantal tips waar je rekening mee kan houden:
- Kies een korte maar krachtige naam/term of zin. ikwilpizza.nl bijvoorbeeld
- Probeer cijfers te voorkomen zoals “pix3lsz of need2go”. Dit kan verwarring opleveren als mensen je website willen bezoeken
- Voorkom onuitgesproken letter. Ja we hebben hem zelf ook! Pixelsz.nl, dus met ‘sz’ op het eind, is eigenlijk helemaal niet handig!
- Vermijd streepjes, tenzij het sterk terugkomt in je beeldmerk en reclame-uitingen
- Ben je een lokaal gericht bedrijf. Check dan of je werkzaamheden met de plaatsnaam terug te vinden zijn in je zoekwoordenonderzoek. Denk aan webdesigngroningen.nl of loodgietergroningen.nl
Check hier of jouw domeinnaam nog beschikbaar is!
Welke extensie moet ik kiezen
Heb je een domeinnaam bedacht om vast te leggen, dan is het zaak te kiezen voor een extensie. Ben je lokaal gevestigd in Nederland dan raden we je aan altijd voor .nl te kiezen. Heb je het idee om ooit internationaal te gaan, dan is het handig om ook de .com en .eu vast te leggen. Dit zou sowieso verstandig zijn, al is het alleen maar om eventuele concurrentie voor te zijn. Alle andere extensies hebben geen extra waarde voor je vindbaarheid.
Subdirectory en bestandsnaam of paginanaam
In dit gedeelte van de url kan je perfect zoekwoorden verwerken die van toepassing zijn op jouw werkzaamheden of producten.
De subdirectory is geen verplicht onderdeel, maar kan gebruikt worden om bepaalde producten (webshop) of blogs in een categorie te zetten. Als het niet perse nodig is raad ik je af hier gebruik van te maken. Door een subdirectory komt je bestandsnaam verder naar achteren te liggen in je url. Voor optimale SEO wil je deze naam en woorden zo vroeg mogelijk in je url plaatsen.
De bestandsnaam of paginanaam is belangrijk voor de vindbaarheid. In dit deel van de url kan je namelijk perfect zoekwoorden verwerken. In WordPress kan het zo ingesteld worden dat de titel van de pagina hiervoor gebruikt wordt. Maar dit kan ook handmatig aangepast worden. Zo kan je nog beter je (product)pagina inrichten op de zoekwoorden waar jij op gevonden wil worden. Geen idee welke zoekwoorden je moet gebruiken? lees hier meer over het zoekwoordenonderzoek.
Heb je vragen of wil je eens sparren over het laten maken van een nieuwe website? Neem gerust contact met ons op.